Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияХолелитиаза (Жлъчно-каменна болест)
Холелитиаза (Жлъчно-каменна болест)

Определение
Холелитиазата представлява заболяване на обмяната на веществата, при което в жлъчните пътища и жлъчния мехур се образуват камъни. В зависимост от състава им те се делят на холестеролови, пигментни и смесени. Заболяването е по-често у лица с наднормено тегло, с уседнал начин на живот, у диабетици, у жени, приемащи противозачатъчни средства. Наблюдава се наследствена обремененост. Жените боледуват по-често от мъжете в съотношение 3,5:1.


Клинична картина
Болестта протича под няколко форми. При латентната форма оплаквания липсват и жлъчни камъни се откриват случайно, по друг повод. При язвената форма се появяват тежест и болка в дясното подребрие, особенно след консумиране на тлъста храна, яйца. Типична е жлъчно-каменната колика, която има пристъпен характер. Коликата се манифестира със силна болка в дясното подребрие, гадене, често придружено с повръщания.
Болните се оплакват от сухота в устата и силна жажда. Жлъната колика настъпва по най-различен повод - консумиране на тлъста храна, шоколад, злоупотреба с алкохол, след психоемоционален стрес, пътуване. Болковата криза продължава от половин до четири часа, рядко повече и преминава спонтанно или след лечение. Нерядко настъпват усложнения - възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища, запушване на мехура или жлъчните пътища от камък, пробив на мехурната стена и развитие на билиарен перитонит и други.


Лечението на жлъната колика е консервативно. Прилагат се болкоуспокояващи средства, спазмолитици, поемане на топли течности. След преминаване на коликата се назначава подходящ щадящ диетичен режим, с изключване на тлъсти ястия и меса, запържени храни, яйца, пикантни подправки, газирани напитки, шоколад, сладолед.
Препоръчват се постни меса, продукти от млечен произход, мазнини от растителен произход, въглехидрати, плодове, зеленчуци. При наслагване на инфекция се прилагат антибактериални препарати (антибиотици и химиотерапевтици). При запушване на жлъчни пътища и обтурационна жълтеница, при пробив на мехурната стена и други усложнения от хирургично естество по показание се прибягва до оперативно лечение.


Прогнозата е сериозна, особенно при настъпили усложнения. След успешна операция прогнозата се подобрява.
Профилактиката се състои в отбягване на предразполагащи фактори от хранително и друго естество, особено при обременени лица. Това е наложително, тъй като холелитиазата представлява предраково състояние у почти 34% от заболяванията след 50-годишна възраст.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator