Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияПилорна стеноза
Пилорна стеноза

Определение
Пилорната стеноза представлява тежко усложнение на язвената болест. В оздравителния период на язвата се образуват ръбци и настъпва стеснение в областта на пилора (проходната част между стомаха и деуденума).
Стеснението затруднява преминаването на стомашното съдържимо в дуоденума, то се задържа с много часове и дни в стомаха. В ранния период на пилорната стеноза стомахът посредством мощни контракции успява да изтласка съдържимото си през стеснението към деуденума.


Клинична картина
В по-късен период това става все по-малко възможно, поради силно стеснения пилорен отвор. Болните повръщат застоялата се храна в стомаха, която е често в голямо количество, те отслабват на тегло, оплакват се от главоболие, тежест и болка в корема, артериалното налягане се понижава. Те съзнателно не приемат достатъчно храна и течности.


Лечението на пилорната стеноза е оперативно. Тя трябва да се извърши своевременно, преди настъпване на необратими изменения поради недохранване. Прогнозата след успешна операция е добра.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator