Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияПептична язва на хранопровода
Пептична язва на хранопровода

Определение
Заболяването се характеризира с образуване на пептична язва на хранопровода, причинена от стомашен сок. Обикновено язвата е разположена в долната част на хранопровода, има плоска форма с плитко дъно и е с размер под 1 см. Нерядко се образуват няколко язви. Пептичната язва се развива при заболявания, протичащи с изразен рефлукс (връщане) на стомашно съдържимо обратно в хранопровода.


Клинична картина
Оплакванията на болните се появяват периодично, подобни са на тези при рефлуксен езофагит и стомашна язва. Най-характерни са болките зад долната част на гръдната кост. Те се усилват при поглъщане на твърди и брашнени храни, както и в легнало положение. Болките често се съпровождат от кисели уригвания и парене зад гръдната кост.


Лечението е консервативно - Н2 блокери, инхибитори на протонната помапа и др. и се провежда с подходяща щадяща кашаво-течна диета, повече течности, болкоуспокояващи медикаментозни разтвори, предотвратяване на рефлукса. При настъпили усложнения (кървяща язва) по показание се предприема оперативно лечение.

Прогнозата на неусложнената и грижливо лекувана пептична язва е добра. При усложнена язва прогнозата е сериозна.
Профилактиката се състои в предотвратяване на увреждащи фактори, състояния и възпалителни процеси, които водят до поява на рефлукс и пептична язва.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator