Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияЕнтерит
Ентерит

Остро възпаление на тънкото черво


Определение
Острото възпаление на тънкото черво се причинява от различни болестни фактори. Съществуват и множество предлазполагащи състояния като заболявания на стомаха, жлъчните пътища и жлъчния мехур, на панкреаса, захарен диабет, сърдечна недостатъчност, недоимъчно хранене, простуда, прегряване, смяна на климата. Най-голямо значение имат токсичните храни и лекарства, различни бактерии, вируси и гъбички.


Клинична картина
Болните се оплакват от тежест и подуване на корема и нерядко повръщат. Налице е диария с редки изпражнения, понякога със слуз и кръв. При по-обилни повръщания и диария артериалното налягене се понижава. Кожният тен става бледоват, а лигавиците и езикът - сухи.
Лечението на острия ентерит се състои в промивка на стомаха и червата и назначаване на щадещ диетичен режим. Болните се поставят на легло за няколко дена.


Диета
Диетата съдържа кашаво-течни добре сварени продукти (картофени пюрета, сварен ориз, чайове). Постепенно хранителния режим се разширява. По показание се назначават антибактериални лекарства (включително сулфагванидин, хлорквиналдол и други). Предприемат се мерки за отстраняване на предразполагащи фактори от хранително-битово и професионално естество, в това число и тютюнопушенето и употребата на алкохол.


Прогнозата на острия ентерит е добра, особено при ранно лечение. Профилактиката се състои в избягване на вредни предразполагащи фактори и навици.
Острият ентерит от вирусно естество се причинява от различни групи ентеровируси. Той протича в лека форма, с повишаване на температурата, главоболие, повръщане и диарични изпражнения 10 и повече изхождания през денонощието, без слуз и кръв. Лечението се състои в назначаване на постоянен и диетичен режим както при острия ентерит.
Прогнозата е добра.


Хронично възпаление на тънкото черво (хроничен ентерит)


Определение
Хроничният ентерит се развива след прекаран остър ентерит или постепенно без остър стадий. Той възниква при системно нарушение на хранителния режим (употреба на груба и трудно смилаема храна, бедна на витамини и белтъчини), злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, заболявания на панкреаса, захарен диабет, туберкулоза, малария, заболяване на черния дроб.
В хода на болестта се нарушава всмукването на мастно- и водно-разтворимите витамини, нарушава се обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидраните. Развиват се хиповитаминози, количеството на белтъците в кръвта се понижава (хипопротеинемия), настъпва отслабване на тегло.


Клинична картина
Болните се оплакват от куркания, тежест в корема след нахранване, главоболие, световъртеж. Честотата на изхожданията е 4-8 пъти в денонощието, като изпражненията са воднисти или кашави. Някои болни са депресивни и развиват канцерофобия (страх от раково заболяване). Хроничният ентерит протича с периоди на изостряния и подобрение. Изостряния настъпват след диетична грешка, силно нервно-психично пренапрежение, инфекция, простуда или прегряване. В повечето случаи възпалителните изменения постепенно прогресират, оплакванията се задълбочават и състоянието на болните се влошава.


Лечението се състои в назначаване на строг индивидуален хранителен режим. Диетата съдържа варени ястия, съдържащи смляно месо, картофи, ориз, зеленчуци, млечни продукти, яйчен белтък, мед, печени ябълки, тиква, конфитюри, желета, мармелади, подсладени чайове, негазирани питиета и други течности.
Забранява се тютюнопушенето, газираните напитки, употребата на алкохол, бобови варива, туршии и други продукти, които силно дразнят тънкото черво. При нужда се прибягва до прилагане на спазмолитици и болкоуспокояващи средства и витаминолечение. При подходящи болни се назначава балнео- и климатолечение. Цялостното лечение се ръководи и наблюдава от специалист гастроентеролог.


Прогнозата на хроничния ентерит е сериозна. Профилактиката се състои в ефективно лечение на острия ентерит и отстраняване на предразполагащи фактори, състояния и заболявания, които водят до развитие на хроничен ентерит.


Глутенов ентерит


Определение
Това заболяване е свързано с приемане на храна, съдържаща глутен. Когато болните се поставят на глутенова диета болестните признаци изчезват.Глутенът се съдържа главно в пшениченото, овесеното и ръженото брашно. Консумирането на храни, съдържащи глутен, причинява ентерит, поради увреждане на лигавицата на тънкото черво от глутена.


Клинична картина
Болните се оплакват от диария. Те имат по 5 до 10 изхождания на ден. Изпражненията са течни или кашави, лъскави, сивкави, съдържат мазнини и са с неприятна миризма. Постепенно нарастват оплакванията от обща отпадналост, отслабване на тегло, куркания в червата и подуване на корема. Нерядко постепенно се развива анемия. Някои болни се оплакват от коликообразни болки в корема. Артериалното налягане се понижава.


Лечението се състои в изключване от диетата от храни, същържащи глутен. Назначава се диета, съставена от картофи, царевица, месо, риба, млеко и млечни продукти, захар, мед, плодове и зеленчуци.
При правилен диетичен режим прогнозата е благоприятна. За 3-4 месеца настъпва оздравяване. Обаче при диетични грешки настъпват рецидиви.
Профилактиката се състои в това преболедувалите да спазват предписания диетичен режим упорито и последователно и да избягват нарушения в провеждането му.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator