Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияГлисти
Глисти

Определение
Детският глист, широко разпространен паразит у човека, живее в тънките черва. Паразитозата засяга всички възрасти, но особено масово се среща у децата. Глистът има значителни размери, вретеновидна и удължена форма със заострени краища. Живите аскариси имат розово-бял цвят, а мъртвите са жълто-белезникави. Женските аскариси са по-големи - достигат на дължина 6 см, а мъжките - 16-20 мм на дължина и 3 мм на ширина. Аскарисите са много плодовити - за едно денонощие женските снасят 200000 яйца, които се отделят навън с изпражненията.
Развитието на ларвата се осъществява в почвата при оптимални температурни условия, влага и достатъчен атмосферен кислород. Развитието на яйцата е възможно при температура 12-36 градуса по С. В зависимост от температурата е различен и срокът, за който яйцата стават инвазио-способни. При температура 24 градуса по С развитието се ускорява и трае 10-15 дни, а при 12-15 градуса по С се удължава до 40-45 дни. Яйцата загиват при температура 50 градуса по С и се повлияват неблагоприятно от пряката слънчева светлина.
Заразяването на човека става с поглъщане на яйца при лоша лична хигиена.
В тънките черва от тези яйца се освобождават личинки, които пробиват лигавицата на червата, навлизат в лимфния поток и оттам попадат в кръвообръщението. Докато възрасните аскариси живеят при анаеробни условия (без кислород) в тънките черва, личинките са типични аеробни форми и развитието им се извършва в белите дробове. По венозен път те достигат до черния дроб, където могат да предизвикат увреждане, навлизат в долната празна вена, дясната сърдечна половина и белодробната артерия и така достигат до белите дробове. Те проникват в алвеолите и бронхиолите и предизвикват образуване на клетъчни инфилтрати.
В белите дробове личинките се хранят с червени кръвни клетки и нарастват на големина. След това те се придвижват през бронхите, трахеята и гръкляна в гълтача и достигат до тънкото черво, където в продължение на 50-60 дни стават полово зрели и започват да отделят оплодени яйца. Целият биологичен цикъл в развитието на зрелия аскарис - трае от 9 до 15 седмици. В червата на човека се срещат от единични до стотици аскариси, които могат да предизвикат дори запушване на червата. Тук те се хранят с чревно съдържимо и слуз, като могат да поглъщат и кръв.
Продължителността на живота на отделния паразитен индивид е 10-15 месеца.
Аскарисите предизвикват заболяването Аскаридоза. Степента на болестната изявеност е в зависимост от масивността на инвазията. Болестните признаци са резултат както на механичните увреждания, така и на токсичното действие на паразита.


Клинична картина
При масивна инвазия се наблюдават епилептиформени припадъци, силно главоболие, загуба на гласа. Аскарисите могат да се придвижват и да предизвикват запушване на панкреасния канал. Те могат да проникнат в средното ухо, синусите, пикочните пътища, влагалището и перитонеалната кухина.
Болните се оплакват от лош апетит, гадене, повръщане, коремни болки около пъпа. Понякога те са неспокойни и раздразнителни.


Лечението се провежда от лекар-хелминтолог, като се прилагат противопаразитни препарати по схема. Профилактиката се състои в поддържане на висока лична и битова хигиена и обезпаразитяване на здравите хелминтоносители.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator