Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияГастроптоза
Гастроптоза

Опредление
Гастроптозата представлява състояние, при което стомахът спада надолу и в някои случаи се намира на 5-6 и повече сантиметра под нивото на пъпа. Това спадане на стомаха е вродено или придобито.


Клинична картина
Придобитата гастроптоза се появява след бързо отслабване на тегло, оперативно отстраняване на тумори в корема, след раждане. При лека гастроптоза болните обикновено нямат оплаквания.
При по-изразена гастроптоза те се оплакват от тежест в корема, особено след нахранване. В легнало положение изпитват облекчение. Нерядко при тичане и скачане се появява болка в корема. Hякои болни имат запек, загуба на апетит и отслабват на тегло.


Лечението се състои в назначение на усилен хранителен режим с обилно количество плодове и зеленчуци, масаж на коремните стени, физкултура, укрепващи закалителни процедури. При тежко изразена гастроптоза по показание се прибягва до оперативно лечение.


Прогнозата на гастроптозата е благоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator