Начало
НачалоЗаболяванияБъбречни заболяванияЦистит
Цистит

Определение: Циститът представлява възпалително заболяване на пикочния мехур. То се среща по-често у жените, но като цяло е широка разпространено. За възникване на цистита благоприятстват много фактори - охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, дефлорация, бременност, климакс и други. Когато циститът е последица от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в пикочния мехур), той се нарича вторичен.


Клинична картина: Циститът се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на кръв и бактерии в урината. Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, докато вторичния цистит протича продължително, обикновено до отстраняване на основното заболяване.
Лечението на острия цистит се провежда с постелен режим, течнокашава диета, обилно пиене на затоплени течности,включват се антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства.


Лечението на вторичния цистит се състои главно в отстраняване на причинилите го заболявания.
Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на запека, извършване на катетеризация само при строго показание, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен цистит (простатен аденом, тумори и камъни в пикочния мехур и други).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator