Начало
НачалоЗаболяванияБъбречни заболяванияНефроптоза (смъкване на бъбрека)
Нефроптоза (смъкване на бъбрека)

Определение
Нефроптозата представлява увеличение на подвижността на бъбрека над физиологичната граница (2-4 см) и изместването му надолу извън пределите от нормалното му място.

Нефроптозата се среща 10 пъти пъти по-често у жените, отколкото у мъжете, и е 5-6 пъти по-често на десния бъбрек, отколкото на левия. Тя се дължи на различни причини (травми, отслабване на коремната мускулатура, раждания, значително отслабване на теглото и други). Наблюдава се и известна фамилна наследственост. При изместване на бъбрека надолу става и завъртване по надлъжната и напречната му оси, при което се пристискат кръвоносните съдове и уретера. Това способства за кръвен застой и нарушение в отичането на урината.


Клинична картина
Нефроптозата много често протича без симптоми. Обикновено се установяват непостоянни болки в поясната област при стоене в право положение, при движение и при лежане на противоположната на нефроптозата страна. Рядко те придобиват коликовиден характер. Понякога заболяването се съпровожда с подуване на корема, гадене, запек. Смъкнатият бъбрек по-често е засегнат от нефролитиаза и пиелонефрит.


Лечението се състои в носене на колан за укрепване на коремната стена и повишаване на вътрекоремното налягане, усилено хранене - за увеличаване на мастната тъкан около бъбрека, лечебна физкултура за укрепване на коремната мускулатура, обезболяващи средства.
По показание се пристъпва към оперативно лечение за отстраняване на нефроптозата и за коригиране на усукването на уретера и кръвоносните съдове.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator