Начало
НачалоЗаболяванияБъбречни заболяванияЛупусна нефропатия
Лупусна нефропатия

Определение
Лупусната нефропатия представлява най-честото и най-тежкото усложнение на лупус еритематодес. От нея боледуват лупусно болни между 15 и 25-годишна възраст. Жените боледуват много по-често от мъжете (в съотношение 8-9:1). Болестният процес е автоимунен - болният организъм започва да произвежда антитела срещу собствените си тъкани и по този начин ги уврежда. Бъбрекът се уврежда поради натрупване в гломерулните капиляри на имунни комплекси антиген автоантитяло.


Клинична картина
Заболяването започва със ставни болки, умерено повишаванене на телесната температура и обриви. Обривите са червеникави, разполагат се по различни части на кожата по тялото, а по лицето имат форма на пеперуда. В хода на лупусното заболяване се засягат и бъбреците. Появява се белтък в урината, отоци, ставни болки. Артериалното налягане се повишава. Болестта протича вълнообразно, с периоди на изостряне и подобрение, но постепенно прогресира. В напредналия стадий настъпва бъбречна недостатъчност.


Лечението се провежда под ръководството на лекар-специалист. Прилагат се кортикостероидни, имуноподтискащи, противомаларийни, противосъсирващи препарати, индометацин и други медикаменти. При изостряне на болестта лечението се провежда в болнично заведение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator