Начало
НачалоЗаболяванияБъбречни заболяванияЛекарствена нефропатия
Лекарствена нефропатия

Определение
Много лекарствени вещества оказват вредно въздействие върху бъбреците. Повечето лекарства се елиминират от организма с урината. Вредни за бъбреците са някои антибиотици като гентамицин, амикацин, канамицин, стрептомицин, сулфонамиди, рентгеноконтрастни вещества, бетаблокери, наркозни препарати, диуретици, калциеви препарати, витамин А, витамин Д, витамин С в по-голями количества, живачни препарати и други лекарствени средства.


Клинична картина
При злоупотреба с болкоуспокоителни (аспирин, фенацетин и други) в продължение на много години се развива т. нар. аналгезийна нефропатия. Заболяването започва постепенно. Първите симптоми са поява на белтък в урината, тъпа поясна болка и трудно лечима анемия. В някои случаи настъпва некроза на бъбречните папили. В напреднал стадий се развива нефросклероза с прогресираща бъбречна недостатъчност. Обикновено артериалното налягане е нормално.


Лечението се състои в прекратяване на приема на болкоуспокояващите средства, освен по лекарско назначение.


Прогнозата на лекарствените нефропатии е добра при своевременно отстраняване на увреждащите бъбреците лекарствени вещества.

Профилактиката включва избягване на самолечение и приемане на медикаменти само по лекарско назначение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator