Начало
НачалоЗаболяванияБъбречни заболяванияВродени бъбречни аномалии
Вродени бъбречни аномалии

Определение: Вродени бъбрeчни аномалии се срещат в 1-3% от хората. Те са по-чести у жените. При немалка част от носителите на такива аномалии липсват всякакви здравословни отклонения, и аномалията се открива случайно и при изследвания от друг характер и на други заболявания. У малка част обаче се установяват различни бъбречни заболявания.

Бъбрекът по рождение може да бъде само един. В редки случаи може да се открие и трети – т. нар. добавъчен бъбрек. Най-честата аномалия е удвоеният бъбрек. Той има две напълно отделени легенчета и от него излизат два пикочопровода. Аномалия представлява и срастването на краищата на двата бъбрека. При срастване на горните или пък на долните краища се образува т. нар. подковообразен бъбрек.

Бъбреците могат да се намират на необичайно място - по-често в таза, по-рядко - в поясния отдел. В някои случаи и двата бъбрека се откриват от едната страна на гръбначния стълб. Такива аномално разположени бъбреци могат да притискат коремни органи и кръвоносни съдове.


Лечението на вродените бъбречни аномалии е оперативно. То се предприема по показание и при риск от настъпване на тежки усложнения. Прогнозата на неусложнените аномалии е добра.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator