Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияЧужди тела в трахеята и бронхите
Чужди тела в трахеята и бронхите

Определение: Чуждите тела достигат до долните дихателни пътища, като обикновено преминават през устата, глътката и гръкляна. Много рядко те могат да попаднат от хранопровода в трахеата и бронхите - след повръщане и последваща аспирация. В някои случаи в гръкляна и трахеата попадат чужди тела, които предварително са били поставени в носа. По-често чужди тела се установяват у деца между 1-5 години, тъй като малките деца поставят в устата си най-различни предмети. Наблюдавани са много случаи на попадане на чужди тела в диханелните пътища у кърмачета, дори у новородени, както и у много възрастни лица. У малките деца защитните рафлекси не са още добре развити и за това чужди тела по-лесно попадат в дихателните пътища, особено при смях, плач, кашлица, игра съпроводена от дълбоко внезапно вдишване.
Чуждите тела, попаднали в дихателните пътища, се делят на три основни групи: а) от растителен произход- бобени зърна, нахут, семки от слънчоглед, от тиква, ядки от орехи, лешници, фъстъци, люспи; б) от животински произход - кости от риба, от месо; в) от неограничен произход - метални или минерални чужди тела - дребни монети, иглички, патрончета, мъниста, копчета, значки, зъбни коронки. Заострените и ръбестите чужди тела често се забождат и задържат в гръкляна, а заоблените и с по-малък размер тела попадат в трахеата и бронхите. По-често (в 60-80% от случаите) чуждите тела попадат в десния бронх, който е по-широк и е продължение на трахеата. В трахеата се задържат само големите ръбести или остри чужди тела.


Клинична картина: Попадането на чуждо тяло в долните дихателни пътища винаги е съпроводено от внезапен пристъп на кашлица, задух, посиняване, понякога повръщане. Обикновено кашлицата е силна и суха, а дишането е особено затруднено.


Лечението се състои в ранното отстраняване на чуждото тяло от лекар-специалист в условия на спешност. Това се извършва в специализирано медицинско заведение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator