Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияХронично белодробно сърце
Хронично белодробно сърце

Определение: Заболяването се xарактеризира със одебеляване (хипертрофия) и разширяване (дилатация) на дясната сърдечна камера. С напредване на болестта се развива дясностранна сърдечна недостатъчност. Главната причина за развитие на белодробно сърце са хронични заболявания на дихателната система, които водят до покачване на кръвното налягане в белодробната артерия при заболявания на дихателната система.
Най-чести причини за развитие на хронично белодробно сърце са хроничният бронхит, бронхиалната астма, белодробния емфизем, хроничната обструктивна болест на бронхите и белите дробове (ХОБББ), бронхиектазната болест, пневмосклероза, професионални белодробни заболявания, рецидивиращи белодробни емболии.

Болестната картина отначало се владее от признаците на хроничното белодробно заболяване и дихателната недостатъчност. По-късно се развива дясностранна сърдечна недостатъчност. Задух се появява и в покой, цианозата по видимите лигавици, кашлицата и отделянто на храчки се засилват.Могат да се появят болки в гръдния кош.При декомпенсация се появяват признаци на дясностранна сърдечна недостатъчност-застойни шийни вени, отоци по крайниците, застоен, увеличен черен дроб.


Лечението е консервативно. Прилагат се кардиотоници, диуретици, отхрачващи лекарства, антибиотици и химиотерапевтици, кислород и инхалации.

Прогнозата е сериозна. При нарастване на дихателната и сърдечната недостатъчност и при настъпили инфекциозни (бактериални и вирусни) усложнения тя се влошава и става крайно неблагоприята.
Профилактиката се състои в лечение на заболяванията на дихателната система, които причиняват дихателна недостатъчност, обременяват дясната сърдечна камера и водят до развитие на дясностранна сърдечна недостатъчност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator