Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияХроничен бронхит
Хроничен бронхит

Определение: Според определението на Световната Здравна Организация (СЗО) за хроничният бронхит може да се говори тогава, когато при дадения пациент през две последователни години в продължение на най-малко 3 месеца на годината е била налице кашлица с експекторация – продуктивна кашлица.
Засягането на бронхите е причинено от множество фактори от физикален, химичен, бактериален или вирусен произход. Пушачите (90% от болните са пушачи) и алергичните лица са особено предразположени към заболяването.

Най-важните болестни признаци са кашлицата и отделянето на храчки. Кашлицата е почти постоянна, с периоди на зачестяване и затихване. Тя е влажна, с редовно отделяне на белезникави до жълто-кафяви храчки, по-често сутрин и преди обяд. При напреднал хроничен бронхит се появява постоянен задух.
Болните често имат главоболие, безсъние. Обикновено хроничният бронхит протича с периоди на изостряне и подобрение. Често усложнение на хроничния бронхит е пневмонията, белодробния емфизем, бронхиектазийната болест, белодробното сърце, дихателна и сърдечна недостатъчност.


Лечението е консервативно. Прилагат се антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици, аналгетици, отхрачващи средства. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол. Отстраняват се вредните предизвикващи и предразполагащи фактори. Усложненията на хроничния бронхит се лекуват в болнични заведения.


Прогнозата на нелекувания хроничен бронхит е сериозна. Усложненията допълнително влошават прогнозата. Профилактиката се състои в отсраняване на всички предразполагащи и причинни фактори и ефективното лечение на острия трахеобронхит и бронхиолит.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator