Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияСаркоидоза
Саркоидоза

Определение
Саркоидозата представлява болестно състояние, при което в белите дробове се образуват малки възелчета. Такива възелчета се появяват и в други органи - кожата, очите, лимфните възли. Причините за болестта не са изяснени. От заболяването се засягат лица в по-млада възраст, като по-често боледуват жени между 19 и 26 години.

 
Клинична картина
Болестната картина е разнообразна. Дълго време заболяването протича скрито и болните нямат оплаквания. Установяват се две форми на саркоидозата - остра и хронична. При острата форма телесната температура внезапно се покачва до и над 39 градуса С, появяват се болки и подуване на ставите, обща отпадналост, загуба на апетит, задух със суха кашлица. В белите дробове се откриват множество възелчета, подобни на туберкуломи, а регионалните лимфни възли се увеличават. Освен възелчетата в белите дробове усилено се разраства и съединителната тъкан.


Лечението е консервативно. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, включително туберкулостатизи, химиотерапевтици (вкл. римицид), кортикостероиди, антиревматици, витамини, климатолечение.


Прогнозата е сериозна. Болестта има склонност към чести изостряния и бавно прогресиране. При усложнения прогнозата става лоша.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator