Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияПневмоторакс
Пневмоторакс

Определение: Пневмотораксът представлява състояние с наличие на въздух в плевралната празнина. Причините за проникване на въздух в плевралната празнина са различни.
Съществуват три вида пневмоторакс:
1. Спонтанен пневмоторакс - засяга най-често мъже между 20-40 г., по-често бесния бял дроб. Причините са: руптура на емфизематозен мехур, астма, фиброза, абсцес с бронхоплеврална фистула, карцином на белия дроб, туберкулоза и др.
2. Травматичен пневмоторакс - той се предизвиква от биопсия, поставяне на плеврален дренаж, катетър в централна вена, реанимационни мероприятия, фрактура на ребро идр.
3. Пневмоторакс от напрежение-чрез вентилен механизъм нахлува въздух по време на вишване в плеврата, който не може да излезе при издишване, задухът се умеличава, наблюдава се тахикардия, шоково състояние от компресия на големите съдове, изместване на медиастинума към здравата стена. Незабавната пункция в случая е животоспасяваща!


Лечението на (невентилен) пневмоторакс е консервативно. Прилагат се аналгетици, кислород, при показание - пункция на плевралната празнина и евакуация на вътреплевралния въздух.


Прогнозата на неусложнения пневмоторакс е добра. В повечето случаи вътреплевралният въздух постепенно се резорбира. Прогнозата на вентилния и нарастващия пневмоторакс е сериозна.
Профилактиката се състои в предотвратяване на заболяванията, вредните причинни фактори и усложненията, водещи до пневмоторакс.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator