Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияПневмония (Бронхо пневмония)
Пневмония (Бронхо пневмония)

Определение
Пневмонията представлява възпалително заболяване на белите дробове. Възпалителният процес засяга различен по големина участък на белия дроб - цял лоб, цял или няколко сегмента, отделни лобули. В зависимост от това пневмонията бива лобарна, сегментна, лобуларна. Болестта се причинява от различни фактори - вируси, бактерии, гъбички (т.нар. инфекциозна пневмония). Различни химически и физични агенти също могат да причинят пневмония при вдишване в газообразно състояние. В някои случаи пневмонията се предизвиква от лъчево въздействие. Причинителите на пневмонията попадат в белите дробове по различни пътища:
1. Въздушно-капков път. При общуване чрез пръски от слюнка и въздушни мехурчета, които съдържат причинителя и инфекцията се предава от болен на здрав;
2. Вдишване на собствен секрет от носоглътката, съръджащ бактериален или вирусен материал;
3. Кръвен път. Настъпва проникване на бактериален или вирусен причинител от кръвта в белите дробове (при нараняване, операция).


Бактериална пневмония


Бактериалната пневмония се причинява от болестотворни микроорганизми, попаднали в белите дробове. Най-честите видове бактерии, които причиняват пневмония, са пневмококи, стрептококи, стафилококи, клебсиела и други. У възрастни лица пневмонията най-често се причинява от пневмококи. Пневмококите се намират в носоглътката на човека. За възникване на пневмония е необходимо човек да вдиша (аспирира) секрет от носоглътката (назофаринкса) съдържащ бактерии. Проникналите в белите дробове бактерии бързо причиняват възпаление.


Клинична картина
Болестта започва бързо, с втрисане и покачване на телесната температура до 39.5 градуса С, учестено дишане, умерен задух, болка в гръдния кош, кашлица, която отначало е суха, а след 2-4 дни става влажна и с отделяне на храчки. Болните често се изпотяват, кожата им е бледа, а устните - леко синкави. При подобрение температурата се нормализира, кашлицата и храчките постепенно намаляват и изчезват и болните за кратко време (до един месец) се възстановяват напълно. По-тежко протича пневмонията, причинена от стафилококи или гъбички, както и пневмонията при усложнени инфекциозни заболявания.


Лечението на бактериалната пневмония е консервативно. Прилагат се антибактериални лекарства (антибиотици, химиотерапевтици), противогъбични медикаменти, болкоуспокояващи, спазмолетици, отхрачващи средства. Пневмонията у деца се лекува в болнично заведение.


Прогнозата на бактериалната пневмония е добра. Прогнозата на късно лекуваната и усложнената пневмония, както и на стафилококовата пневмония е сериозна.
Профилактиката се състои в избягване или отстраняване на причините и предразполагащите фактори - усложнения при инфекциозни болести, контакти с лица, болни от възпалителни процеси в носоглътката, провеждане на закалителни процедури и климато- и моретерапия, както у деца и оздравяващи, така и у възрастни.


Вирусна пневмония


Определение
Проникването на вируси в дихателните пътища се осъществява по въздушно-капков път. Вирусната инфекция е най-честа през зимните месеци, като тяхно най-тежко усложнение е вирусната пневмония. По-честа е грипната пневмония.


Клинична картина
Тя се развива бързо и протича с висока телесна температура, задух, кашлица с отделяне на храчки. Не рядко в хода на болестта се засяга и сърцето (развива се миокардит) и настъпва сърдечно-съдова недостатъчност.


Лечението е консервативно и се провежда в болнично заведение. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, химиотерапевтици, витамини, бронхолитици, отхрачващи средства, кислород.


Прогнозата е сериозна. При прогресиране на дихателната и сърдечно-съдовата недостатъчност тя се влошава.
Профилактиката се състои в прилагане по показание - на противогрипна ваксина, строга изолация на болните, предаващи инфекция по въздушно-капков път и ранно лечение на настъпила вирусна инфекция.


Алергична пневмония


Определение
Алергичната пневмония се развива като последица от алергично белодробно заболяване и се причинява от екзоалергени и ендоалергени. Тя протича пристъпно. Болните се оплакват от задух, кашлица с храчки, покачване на телесната температура. При по-тежко протичане общото състояние се влошава, развиват се усложнения (миокардит, дихателна и сърдечносъдова недостатъчност).


Лечението е консервативно и се провежда в болнично заведение. Прилагат се противоалергични медикаменти, кортикостероиди, кислород по показание - антибиотици и сулфонамиди, витамини.


Прогнозата е сериозна. При прогресираща дихателна или сърдечно-съдова недостатъчност тя се влошава и става неблагоприятна.
Профилактиката се състои в ранно и ефективно лечение на алергичните заболявания, отстраняване на алергенни агенти, които се вдишват по въздушно-капков път, закалителни процедури на застрашени лица.


Хронична пневмония


Определение
Хроничната пневмония представлява хроничен възпалителен процес на белите дробове, който перодично се изостря. Най-често заболяването се дължи на просъществувала повече от три месеца остpа пневмония. При хронична пневмония постепнно се развива фиброзна съединителна тъкан в белите дробове (пневмофиброза), с нарушаване на белодробната функция.


Клинична картина
Болните се оплакват от задух и кашлица, отделят обилно слузно-жълтеникави храчки. В по-напреднал стадий настъпват усложнения (дихателна и сърдечна недостатъчност).


Лечението е консервативно. Прилагат се антибиотици, химиотерапевтици, отхрачващи, бронхолитични средства, инхалации, кислород, климатолечение. В периоди на изостряне и усложнения (пневмосклероза, бронхиекстазии, абсцес, белодробно сърце, дихателна и сърдечна недостатъчност прогнозата се влошава и става неблагоприятна.


Профилактиката се състои в своевременно ефективно лечение на острите възпалителни заболявания на белите дробове, избягване на вредни и предразполагащи фактори, които хронифицират заболяванията на дихателната система, включително тютюнопушене, простуда, влага, запрашен и замърсен въздух. Препоръчват се закалителни процедури и климато-санаториално лечение след преболедуване от остра инфекция на дихателната система.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator