Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияПлеврит
Плеврит

Определение
Плевритът представлява възпаление на плеврата (покриваща двуслойна покривка на белите дробове). При възпаление на плеврата между двата й слоя се образува излив-ексудат. При сух плеврит между двата слоя на плеврата не се образува ексудат-излив, а се отлага фибрин под формата на мрежовиден налеп. Когато между двата плеврални слоя се образува течност от невъзпалителен произход се говори за хидроторакт (напр. при сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност и други болестни състояния).
Плевралният излив най-често е усложнение на болестен процес в организма. По-рядко той се предизвиква от директно засягане на плеврата от травми, тумор, мезотелиом и други. Най-често плеврален излив-ексудат се наблюдава при възпаление – туберкулоза или вирусно или бактериално-нетуберкулозно възпаление на белите дробове и плеврата.


Клинична картина
Характерно оплакване е болката в гръдния кош. Тя се изявява като бодеж, усилва се при вдишване и е придружена от кашлица и хълцане. При натрупване на по-голямо количество между двата плеврални слоя се появява и задух.


Гноен плеврит (Емпием на плеврата)


Гнойният плеврит протича остро и хронично. Острият гноен плеврит се дължи на пневмония, бронхиектазии или абсцес на белия дроб. Той се характеризира с повишена температура до 40 градуса С, с бързо набиране на гной в плевралната кухина (между двата плеврални слоя), склонност към пробив и образуване на фистула през гръдната стена навън. Най-често плевралният емпием е от туберкулозен произход.


Лечението на плеврита (и на емпиема) се провежда в болнично заведение. Прилагат се антибактериални средства (антибиотици, химиотерапевтици), пункции, аналгетици, кислород, отхрачващи медикаменти. По показание при плеврален емпием се пристъпва към оперативно лечение с отстраняване на емпиема заедно със засегнатата плеврална тъкан.


Прогнозата на острия негноен плеврит (от туберкулозен произход), е добра. След адекватно лечение той оздравява със или без плеврални сраствания. Прогнозата на гнойния плеврит и особено на туберкулозния плеврален емпием е сериозна, а при усложнения - неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator