Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияПарагрип
Парагрип

Определение
Парагрипът се причинява от парагрипни вируси. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път от болните и от здравите вирусоносители. Те отделят вируса при кашляне, кихане и говорене заедно със слюнчените капки в околната контактна среда. Вирусът прониква и се размножава в лигавицата на дихателните пътища (носоглътката, трахеята, бронхите), където причинява възпалителна реакция.


Клинична картина
Първите признаци се наблюдават 3-6 дни след инфектирането. Заболяването започва с покачване на телесната температура до 38 градуса С, болезнено, зачервено гърло и суха кашлица. По-тежко е протичането у децата, поради запушването на носа и затрудненото дишане.


Лечението е подобно на това на грипа. Рядко настъпват усложнения.
Прогнозата е добра. У деца при състояния на затруднено дишане и закъсняло лечение прогнозата е сериозна.
Профилактиката е като тази при грипното заболяване. Ефикасна ваксина срещу парагрипа все още не е създадена.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator