Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияОстър фарингит
Остър фарингит

Остро възпаление на гълтача

 
Определение
Възпалението на лигавицата на гълтача принадлежи към най-честите заболявания и се наблюдава във всички възрасти. То започва почти винаги от носоглътката и след това обхваща целия гълтач.
Острият фарингит рядко възниква като самостоятелно заболяване. По-често той е спътник или израз на други заболявания (грип, морбили, скарлатина). За възникване на остър фарингит фактори са простудата, вдишването на влажен и студен въздух, пиене на студени или много горещи течности. Те понижават имунната защита на организма.


Клинична картина
Болестната картина се изразява в сухота, парене, дращене и усет за чуждо тяло в гърлото. Появява се болка при преглъщане, която се разпространява към ушите. Телесната температура много рядко се повишава.
Към тези признаци се прибавят и отпадналост и главоболие.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator