Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияОстър трахеобронхит
Остър трахеобронхит

Определение
Дихателната система (трахея, бронхи, бели дробове и плаври) изпълнява жизнено важна функция, необходима за съществуването на човешкия организъм. Чрез дихателната система се доставя кислород от атмосферния въздух в кръвта и се отделя въглеродния двуокис от кръвта в атмосферния въздух-процес, без който животът е невъзможен. Дихателната система осъществява и гласообразуването (фонацията), което прави възможно речевото общуване между хората.


Клинична картина
Острият трахеобронхит представлява остро възпаление на лигавицата на трахеята и бронхите. Лигавицата набъбва и се покрива със секрет, който понякога е гноен. Причинителите са от различно естество - вдишване на сух, студен или горещ въздух, вдишване на замърсен въздух (с азотен окис, серни изпарения, амоняк и други химикали), бактерии и вируси при различни инфекциозни заболявания (грип, морбили, коклюш, рубеола, дифтерия, клебсиела, стрептококи, стафилококи, пневмококи и други). В хода на заболяването се засягат трахеята, големите бронхи, средните и делчестите бронхи, а при усложнение - бронхиолите.
При леко протичане болните се оплакват от обща отпадналост, суха или влажна дразнеща кашлица, а телесната температура е леко повишена. При средно тежко протичане кашлицата е по-силна и влажна, дишането е учестено, телесната температура е повишена до и над 38 С., появява се задух. След 4-6 дни острите признаци стихват, кашлицата намалява, дишането и температурата се нормализират. Рядко в хода на заболяването се отделят белезникави храчки.
Лечение
Антибиотичната терапия е избор при това заболяване

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator