Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияМикоза на белия дроб
Микоза на белия дроб

Определение
Гъбичковото заболяване (микоза) на белите дробове се причинява от гъбички, които се намират в растенията и почвата, но обитават нормално и човешкото тяло като сапрофити. Те причиняват заболявания у човека при определени условия.
Най-често на риск от гъбичково заболяване на белите дробове са изложени селскостопански работници, лица, работещи във фуражни комбинати, тютюно-работници, животновъди. При състояния на понижен имунитет, употреба на различни антибиотици и отслабване на тегло гъбичките предимно от рода кандида бързо се размножават и разпространяват в белите дробове и предизвикват белодробна кандидомикоза.


Клинична картина
Болестната картина много наподобява пневмония с удължено протичане. Основните признаци са кашлица с вадене на белезникави храчки, в които се откриват гъсти гъбичкови колони във фаза на растеж. Понякога храчките са кръвенисти. Болните се оплакват от отпадналост, загуба на апетит, тежест в гърдите.

Лечението е консервативно. Прилагат се противогъбичкови медикаменти (нистатин, фунизо и други) - през устата или в инхалация.


Прогнозата на неусложнената белодробна кандидомикоза е добра. Усложнената белодробна кандидомикоза има сериозна или неблагоприятна прогноза.
Профилактиката се състои в поддържане на висока лична и битова хигиена, отстраняване на кандидомикозни огнища в устната кухина, зъбите, синусите, носоглътката, стомашночревния тракт и кожата.


Друг вид гъбичково заболяване на белите дробове е аспергилозата. То се причинява от гъбичката аспергилус. На това заболяване са изложени работещите в пивоварни, мелници, гълъбари, работници в силикатната промишленост. Заболяването протича с пристъпен задух, картина на остър или хроничен бронхит, с кашлица и трудно отделяне на жилави белезникави храчки, в които се откриват много гъбичкови колонии.
Други гъбички от вида актинониус също причиняват белодробно заболяване, протичащо с характерните белези на пневмония. Този вид гъбички обитават нормално в устната кухина, сливиците, носоглътката и при състояния с намален общ имунитет се активират, размножават и разпространяват, като причиняват и заболяването. Характерно е отделянето на гъсти храчки с примес на кръв и по-силно изразения задух.
При недостатъчно лечение гъбичковата инфекция се разпространява и в други органи, като се развиват мозъчни абсцеси, чернодробни абсцеси, гъбичкови ентероколити, кожни микози, гъбичков сепсис. В такива случаи лечението е много затруднено и прогнозата е крайно неблагоприятна. В рамките на комплексното лечение на микозата е необходимо да се избягва приложението на лекарства, които потенцират микозните фактори и задълбочават гъбичковата инфекция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator