Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБелодробна емболия
Белодробна емболия

Определение: Белодробната емболия възниква при запушване на белодробната артерия или клонове от ембол. Емболът представлява откъснал се от венозната мрежа кръвен съсирек (тромб), който по венозен път достига и запушва голям кръвоносен съд в белите дробове. Локализацията на тромба най-често е в крайниците, в малкия таз, в сърцето, но и на други места в организма. Наблюдават се тромби-емболи след операции, след раждане, след травми и разкъсвания на органи и съдове, при тромбофлебити и флеботромбози и при други болестни състояния.


Клинична картина: При масивна белодробна тромбоемболия внезапно настъпва много силен задух с гръдна болка, тахикардия, спадане на артериалното налягане, остра дихателна недостатъчност и смърт. При по-ограничена тромбоемболия със запушване на по-малки клонове на белодробната артерия задухът е по-слабо изразен, придружен от кашлица и отделяне на кръвенисти храчки поради развитие на белодробен инфаркт.


Лечението се извършва в интензивно отделение по спешно показание. Пациента трябва да бъде внимателно транспортиран да болница в полуседящо положение, включва с кислородолечение, хепарин и евентуално се започва борба с настъпилия шок, в някои случаи се прибягва и до оперетивно отстраняване на ембола-емболектомия,лечение на заболяванията, предизвикващи тромбоемболични усложнения.


Прогнозата на белодробна емболия зависи от:
• Нейната тежест
• Възраст и наличието на придружаващи заболявания
• Момента на диагностициране и лечение
• Усложненията 


Профилактиката се сътои в отстраняване или активно и успешно лечение на основните предизвикващи и предразполагащи заболявания и състояния.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator