Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияДихателна недостатъчност
Дихателна недостатъчност

Определение: Дихателната недостатъчност представлява болестно състояние, при което обмена на кислород и въглероден двуокис в белите дробове е нарушен. Тя настъпва при редица остри и хронични заболявания на дихателната система, при остри и хронични сърдечно-съдови заболявания, при кръвни заболявания, заболявания на централната нервна система и на гръбначния мозък. Количеството на кислород в кръвта намалява (хипоксия), а на въглеродния двуокис се увеличава (хиперкапния).

Повечето прогресиращи хронични бронхобелодробни заболявания причиняват дихателна недостатъчност. Твърде често дихателната недостатъчност се съпровожда от сърдечна или сърдечносъдова недостатъчност. Според характера на основния болестен процес в дихателната система дихателната недостатъчност протича остро или хронично.


Клинична картина: Острата дихателна недостатъчност се развива при остър белодробен оток вследствие левокамерна недостатъчност, химични отравяния с газове и пушеци, остри възпаления на белите дробове (пневмония), масивна белодробна тромбоемболия и други бронхобелодробни заболявания. Тя протича драматично, със силен задух, отделяне на кръвенисти пенести храчки и бързо отпадане на дихателната функция. Хроничната белодробна недостатъчност се развива постепенно в хода на повечето хронични дифузни бронхобелодробни заболявания.


Лечението на острата дихателна недостатъчност изисква спешно лечение в интензивно отделение, като задължително включва кислородотерапия, терапия на придружаващия възпалителен процес с антибиотици. Лечението на хроничната дихателна недостатъчност е консервативно. Прилагат се отхрачващи и бронхолитични средства, кардиотоници, витамини. Провежда се активно лечение на заболяванията, причиняващи дихателна недостатъчност.


Прогнозата на острата дихателна недостатъчност е много сериозна. При забавяне на спешното лечение може да настъпят тежки увреждания и дори смърт. Прогнозата на хроничната дихателна недостатъчност е сериозна. При успешно лечение на основните белодробни заболявания (туберкулоза, силикоза, хронична пневмония, пневмофиброза, бронхиектазии и други) прогнозата се подобрява.

Профилактиката се състои в отстраняване или ранно прекратяване на причинните състояния и заболявания, предизвикващи развитие на дихателна недостатъчност. Отказът от тютюнопушене е полезна профилактична мярка.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator