Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиГрип
Грип

Определение
Заболяването се причинява от три групи грипни вируси - А, В и С. Те бързо загиват при нагряване и изсушаване, но са по-устойчиви при ниски температури, което обяснява по-голямото разпространение на грипа през зимата.

Грипът се предава по въздушно-капков път чрез говорене, кихане или кашляне. Грипните вируси притежават способност да променят антигенния си състав. Това обяснява и честите рецидиви на болестта у едно и също лице, тъй като не се създава продължителен имунитет.

Попадналите в дихателните пътища вируси навлизат в епителните клетки на дихателната лигавица и ги разрушават. Развива се възпалителен процес, който засяга цялата дихателна лигавица в дълбочина с увреждане на кръвоносните съдове и поява на оток и точковидни кръвоизливи. Болестта подтиска имунната реактивност, създавайки условия за възникване на усложнения от бактериален произход.


Клинична картина
Инкубационният период е кратък - от 12 до 48 часа. Болестта започва остро, с втрисане, покачване на температурата до 39-40 градуса С и изпотявания. Болните са отпаднали, оплакват се от болки в очите, по мускулите и ставите. Възпалението по дихателните пътища предизвиква кашлица. Лигавицата на носоглътката е зачервена и покрита с точковидни кръвоизливи. Понякога се отделят храчки, примесени с кръв. След 3-4 дни температурата се нормализира и постепенно възпалителните промени изчезват.

Опасна е мълниеносната форма на грипа. При нея телесната температура рязко се покачва до и над 40 градуса C, появяват се гърчове, тежки нарушения на кръвообращението и церебрална кома. У деца и възрастни, както и у лица с хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система грипът протича по-тежко, като се усложнява с развитие на пневмония, миокардит, дихателна и сърдечна недостатъчност.


Лечението се състои в назначаване на аналгетици, витамин С, антипиретици, римантидин, гама-глобулин, топли чайове и други. По предписание се прилагат антибиотици  и химиотерапевтици (за профилактика и лечение на бактериалните усложнения), кардиотоници и други медикаменти.

Специфично лечение с противовирусни препарати:

- невраминидазни инхибитори: oseltamivir, zanamivir

- амантадани: rimantadine, amantadine


Прогнозата на неусложнения и нетоксичен грип е добра. Прогнозата на токсичен грип и настъпили усложнения е сериозна.

Профилактиката се състои в строга изолация на болните. При епидемична обстановка се прилага с доказан успех притивогрипна ваксина. Също с профилактична цел е целесъобразно прилагането на имуноглобулини и витамин С в дози 1 грам дневно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator