Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБронхиолит
Бронхиолит

Определение: Бронхиолитът представлява остро възпаление на бронхиолите и обикновено е усложнение на тежкия остър трахеобронхит.

Клинична картина
Той протича с висока телесна температура (до и над 39 С), със силен задух, учестено и повърхностно дишане, посиняване на носа, ушите, устните и пръстите. Кашлицата е мъчителна, болезнена, с трудно отделяне на сиво-жълтеникави пенести храчки. Възпалението преминава за 5-6 седмици. Нерядко настъпват усложнения като пневмония или остър белодробен абсцес.


Лечението на острия трахеобронхит и бронхиолит е консервативно. Прилагат се по показание антибактериални медикаменти антибиотици и химиотерапевтици, спазмолитици, аналгетици, отхрачващи лекарства. Назначава се стаен режим, отсраняване на производствени и битови фактори - влага, студ, замърсен въздух, контакт с лица боледуващи от остри заболявания на дихателната система. След преболедуване се препоръчват закалителни процедури и климатолечение.


Прогнозата на неусложнения остър трахеобронхит и бронхиолит е добра. Тя се влошава при усложнение на бронхиолита и развитие на пневмония.
Профилактиката се състои в отстраняване на всички причинни фактори, включително тютюнопушене и контакт с лица, боледуващи от заболявания на дихателните пътища.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator