Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБронхиектазна болест
Бронхиектазна болест

Определение
Бронхиектазната болест представлява вродено или придобито разширение на големи и средни бронхи (лобови, лобулови и сегментни бронхи). Разширението е торбовидно, цилиндрично или смесено. Най-често бронхиектазиите са разположени в долните лобове на белите дробове. Много често те се възпаляват и тогава говорим за бронхиектазна болест. Заболяването се причинява от разнообразни фактори - остри и хронични възпаления на бронхите, вродени или придобити аномалии и запушвания на бронхите и други.


Клинична картина
Невъзпалените бронхиектазии протичат безсимптомно.
При настъпило възпаление се появява кашлица с отделяне на жълтеникаво-кафяви храчки. Нерядко храчките са обилни. Характерно е честият рецидив на пневмония у болните с обилно отделяне на кръвенисти храчи. В по-късния стадий на болестта настъпват тежки усложнения - абсцес, пневмосклероза, дихателна и сърдечна недостатъчност, амилоидоза на вътрешните органи (предимно на бъбреците).


Лечението се състои в приложение на лекарства против възпалението. Употребяват се антибиотици, химиотерапевтици, бронхолитици, отхрачващи средства, кислород, инхалации, климатолечение. При изостряне и усложнения се налага лечение в болнична обстановка. При ограничена локализация и по показание се предприема оперативно отстраняване на засегнатия белодробен дял.


Прогнозата на неусложнените бронхиектазии е добра. Прогнозата при възпалените бронхоектазии и при усложнения (пневмония, абсцес, амилоидоза и други) е сериозна и неблагоприятна.


Профилактиката се състои в избягване на предразполагащи и инфекциозни фактори, които предизвикват възпалителен процес. Препоръчват се закалителни и физикални процедури. Забранява се тютюнопушенето. Предприема се санация на инфекциозни огнища (тонзилит, синуит, отит, зъбен гранулом и други).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator