Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБелодробна фиброза
Белодробна фиброза

Определение: Белодробната фиброза представляваболестно състояние, при което в белите дробове се разраства съединителната (фиброзна) тъкан и дихателната функция отслабва.

Фиброзата се развива под въздействието на различни фактори, които причиняват белодробни заболявания (туберкулоза, бронхиектазии, силикоза, хронична пневмония и много други).


Клинична картина: Белодробната фиброза прогресира постепенно. Отначало оплакванията са нетипични. Появява се задух при усилие и при покой, суха кашлица (предимно нощем). По-късно задухът се усилва, вдишването е повърхностно, а издишването отслабва. Установява се прогресираща дихателна и сърдечна недостатъчност. Фиброзният процес в белите дробове се развива необратимо.


Лечението на белодробната фиброза е симптоматично и слабо ефективно. От решаващо значение е активното и дефинитивно лечение на всички белодробни заболявания, които са съпроводени с разрастване на съединителна тъкан.

Прогнозата на болестта е сериозна. При прогресиращо развитие и наличие на усложнения тя се влошава и става крайно неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator