Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБелодробен оток
Белодробен оток

Определение: Отокът на белия дроб представлява много тежко болестно състояние, което изисква спешно лечение. За кратко време в белодробните алвеоли и бронхиолите се появява голямо количество течност, която силно затруднява дихателната функция.

Главните причини за поява и развитие на белодробен оток са:
1. Вдишване на различни химически вещества - газове (азотни окиси, хлор, амоняк и други);
2. Отравяния с лекарства и други вещества (барбитурати и други);
3. Остра пневмония и остра левокамерна сърдечна недостатъчност и други.


Клинична картина: В началото болните изпитват задух, който бързо се усилва. Дишането става неравномерно, появяват се обилно кръвенисти пенести храчки. Ако не се вземат бързи мерки за преодоляване на отока, настъпва задушаване и смърт.

Болестното състояние изисква незабавно настаняване в интензивно отделение и приложение на кислород, диуретици и отхрачващи средства, кардиотоници, кортикостероиди, по показание - антибиотици и химиотерапевтици. При наличие на хипертонична криза се прилагат мускулно или венозно високоактивни антихипертонични медикаменти. След овлядяване на белодробния оток трябва да се изяснят основните заболявания, които го причиняват и съответно да се лекуват адекватно и ефективно.


Прогнозата на белодробния оток е сериозна. При заболяване и недостатъчно активно лечение прогнозата е неблагоприятна - настъпва смърт от задушаване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator