Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБелодробен ехинокок
Белодробен ехинокок

Определение: Ехинококовата тения паратизира в тънките черва на кучета, вълци, чакали, по-рядко котки. Възрастната тения е дълга няколко милиметра, има главичка и тяло, съставено от 4-5 членчета. В последното членче на женската тения се съдържат до 800 яйца. С изпражненията на животните яйцата на тенията попадат в околната среда и чрез замърсени хранителни продукти и питейна вода достигат храносмилателния тракт на човека. Тук ембрионите пробиват стената на червата, проникват в кръвта и чрез нея - в черния дроб и белите дробове. В белия дроб ембрионите (яйцата) се задържат и образуват кисти. Всяка киста има капсула със зародишен слой, от който чрез "пъпкуване" се образуват нови кистички. Така цялата ехинококова киста с времето се запълва с кистички, разположени всред течността на "майката" - киста.


Клинична картина: Белодробната ехинококова киста може да пребивава безсимптомно дълго време. Само понякога се наблюдава уртикариалноалергичен кожен обрив по тялото. При нагнояване на кистата общото състояние се влошава, телесната температура се покачва до 39-40 градуса С и болестната картина наподобява остър белодробен абсцес. При разпадане (скъсване, руптура) на кистата нейното съдържание се изхрачва, премесено с малко кръв.


Лечението на белодробната ехинококова киста е оперативно. Извършва се тотално отстраняване на кистата заедно със съседната фиброзирана белодробна тъкан.


Прогнозата на неусложнената белодробна ехинококова киста е добра. Прогнозата на усложнената и нагноилата киста е сериозна при късно предприета хирургическа намеса.

Профилактиката се състои в отстраняване на огнища, от които яйцата на тенията се разпространяват и достигат човека, поддържане на висока лична и битова хигиена, обилно измиване на хранителните продукти, прецизен ветеринарен контрол върху продукти, подлежащи на консумация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator