Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБелодробен емфизем
Белодробен емфизем

Определение: Белодробният емфизем е необратимо хронично заболяване на белите дробове. То се характеризира с разширяване на нормалните размери на белодробните алвеоли, които намаляват по брой.

Междуалвеолните стени се разрушават, а общият обем на белите дробове се увеличава. Заболеваемостта от белодробен емфизем нараства във връзка с нездравословния начин на живот в големите градове. Засягат се по-често мъже в по-късна възраст. Важен фактор за възникване на болестта е тютюнопушенето. От голямо значение са и честите инфекции на дихателните пътища, повтарящи се пневмонии, замърсен въздух, вдишване на токсични газове.

Белодробният емфизем се среща в няколко болестни форми, най-важни от които са генерализираната (разпространена) форма, засягаща двата бели дроба, и ограничена форма. С най-голямо значение е генерализираната форма, докато ограничената форма се среща по-рядко. Начално оплакване на болните е задухът, в ранния период на болестта при усилие, а впоследствие и при покой.


Клинична картина: В хода на заболяването постепенно се появява кашлица, която се усилва и става влажна, с отделяне на слузно-гнойни храчки. Вдишването е кратко и повърхностно, а издишването удължено и придружено от свиркащи хрипове. Гръдният кош е разширен главно в преднозаден диаметър.
Поради кислороден недоимък се появява бледа цианоза по видимите лигавици на устата. В по-напреднал стадий на белодробен емфизем настъпва прогресираща дихателна и сърдечна недостатъчност. Често усложнение на болестта е пневмонията и плеврофиброзата.

Не е доказана наследствената обремененост у болните. Твърде често заболяването е съчетано с наличие на язва на стомаха или дуоденума.


Лечението е консервтивно. Прилагат се бронхолитични, отхрачващи, лекарства, а при усложнения - антибиотици, химиотерапевтици, антимикотици и други препарати. Евентуално настъпили усложнения налагат болнично лечение. Неусложненият белодробен емфизем се третира с климатолечение. Необходимо е отстраняване на предизвикващи и предразполагащи фактори.

Профилактиката на белодробния емфизем се състои в избягване на вредните фактори на околната среда, особено тютюнопушене и вдишване на замърсен въздух и токсични газове.


Прогнозата е сериозна. Настъпили усложнения (вирусна и бактериална белодробна инфекция, дихателна и сърдечна недостатъчност и други) влошават прогнозата и я правят крайно неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator