Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияБелодробен абсцес
Белодробен абсцес

Определение: Белодробният абсцес представлява остро нагнояване с разпад на белодробната тъкан и образуване на кухина, около която постепенно се образува капсула. Заболяването се среща по-често у мъже. Обикновено се касае за единичен остър абсцес, но понякога едновременно се образуват по няколко абсцеса.


Клинична картина: Болестта започва остро като пневмония. Телесната температура бързо се покачва до и над 40 градуса С, с втрисания и болка в гръдния кош, задух и силна кашлица. При пробив на абсцеса се отделят обилни жълто-кафяви кръвенисти храчки и настъпва подобрение. При неефективно лечение абсцесът става хроничен, с постоянно отделяне на храчки. Хроничният абсцес протича с периоди на изостряния и усложнения, като нерядко той се развива на базата на остатъчна каверна от туберкулозен произход или бронхиектазна болест.


Лечение: Острият белодробен абсцес изисква активно болнично лечение. Прилагат се широкоспектърни антибактериални средства (антибиотици и химиотерапевтици), отхрачващи, бронхолитици, кислород, по показание - пункция. Единичният хроничен белодробен абсцес подлежи на оперативно лечение (пулмектомия, лобектомия).


Прогнозата на острия белодробен абсцес при ранно и активно лечение е добра. Прогнозата на хроничния белодробен абсцес и при настъпили усложнения (мозъчен абсцес, чернодробен абсцес, бъбречен абсцес, амилоидоза на вътрешни органи, пневмосклероза, дихателна и сърдечна недостатъчност и други) е неблагоприятна.

Профилактиката се състои в отбягване на контакт с инфекциозно болни, ранно и ефективно лечение на инфекциите на дихателната система, отстраняване на вредни и предразполагащи фактори.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator