Начало
НачалоЗаболяванияАндрологияЗаболявания на простатата
Заболявания на простатата

Простатната жлеза представлява плътен орган с форма на кестен, обхващащ от три страни началото на уретрата под пикочния мехур. Тя се състои от жлезисти делчета отделящи секрет, който влиза в състава на спермата.

Простатит


Определение
Възпалителното заболяване на простатната жлеза се нарича простатит. Той протича в остра и хронична форма.
Острият простатит засяга мъжете между 30- и 50-годишна възраст. Той се причинява най-често от стафилококи и стрептококи.


Клинична картина
При по-леките случаи характерни оплаквания са тежест и болка в областта на простатата, болка при уриниране и умерено повишение на телесната температура. В по-тежките случаи заболяването протича с обща отпадналост, висока температура (до 39 градуса С), постоянна силна болка в областта на простатата до невъзможност за уриниране.
Хроничният простатит обикновено е последица от недоизлекуван остър простатит, но може и да е резултат от предшествуваща безсимптомна инфекция. За хроничния простатит е характерно постоянната тъпа болка в областта на простатата и дискомфорт в края на уринирането (смъдене и сърбеж).

Лечението на острия и хроничния простатит се провежда от лекар-специалист уролог.


Аденом


Определение
Аденомът на простатната жлеза представлява доброкачествено разрастване на простатните жлезни делчета, разположени непосредствено около началото на уретрата.
Заболяването засяга около 80% от мъжете на възраст над 55 години. Развитието на простатен аденом се дължи на дисбаланс между отделните полови хормони в мъжкия организъм.


Клинична картина
Заболяването протича в три стадия.
Най-ранният признак в първия стадий е честото нощно уриниране - по два, три и повече пъти. Уринната струя е тънка и слаба. Началото на уринирането е затруднено.
Във втория стадий тези признаци се засилват и към тях се прибавя невъзможността да се изпразни напълно пикочния мехур - след края на уринирането в пикочния мехур остава значително количество урина. Това количество остатъчна урина постепенно се увеличава и достига до стойности, при които болният изпитва непрекъснати позиви за уриниране, като порциите урина са съвсем малки.
Пикочният мехур е значително разширен от насъбраната остатъчна урина. Това е и третият стадий на болестта, през който настъпват редица усложнения при ненавременно и ефективно лечение - възпаление на пикочния мехур, уретерите и бъбреците, на тестисите и тяхните придатъци. Най-тежкото усложнение е развитието на хронична бъбречна недостатъчност, т.е. - състояние, което е животозастрашаващо.


Лечението на простатния аденом зависи от стадия на болестта. Медикаментозното лечение се провежда в първия стадий. Основното лечение е оперативно - отстраняване на аденома.
Ракът (карцином) на простатната жлеза представлява около 10% от всички злокачествени новообразувания у мъжа. Доказана е зависимост между високото ниво на мъжки полови хормони (тестостерон) и развитието на простатен рак. Болестната картина се покрива с тази на простатния аденом.
Лечението е консервативно (медикаментозно) и оперативно. Консервативното лечение се провежда с медикаменти, съдържащи женски полови хормони, и в ранните стадии дава много добри резултати. Оперативното лечение (по показание) се състои в отстраняване на тумора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator