Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияСклеродермия
Склеродермия

Определение
Склеродермията е рядко срещано заболяване на съединителната тъкан. Болестта се развива в две основни форми - дифузна (прогресивна) склеродермия и ограничена (циркумскриптна) склеродермия.
Прогресивната склеродермия представлява автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела срещу съединителната тъкан на кръвоносните съдове. За възникване на болестта голямо значение има въздействието на някои външни и вътрешни фактори - травми, вибрации, ниска температура, химични вещества, епоксидни смоли, медикаменти, инфекции, физическо претоварване, ендокринни нарушения, емоционално-стресово състояние и други.
Прогресивната склеродермия засяга много често жените (до осем пъти повече) предимно във възрастови групи от 40 до 60 години.


Клинична картина
Болестта почти винаги започва с избледняване или посиняване на пръстите на ръцете. Те са студени, често изтръпват, а впоследствие отичат и кожата им се уплътнява до степен, че не може да се захване кожна гънка. Свиването и разгъването на пръстите става невъзможно. Измененията настъпват и по кожата на лицето. Тя отича и се уплътнява, в резултат на което лицето придобива масковиден изглед с нарушена мимическа изразеност. Челото не се набръчква, устните изтъняват, около устата се появяват лъчисти бръчки. Рядко промените засягат шията и торса.
С напредване на болестта по кожата в засегнатите участъци се появяват гнезда на гангрена и отлагане на калциеви соли. Освен кожата промените засягат и вътрешни органи. В белите дробове се разраства съединителна тъкан, с уплътняване на дробовете, поява на сраствания, затруднения в дишането, често развитие на пневмония. Промените засягат и хранопровода, където лигавицата атрофира и се изглажда, а перисталтиката отслабва, а в по-напреднал стадий се появяват стеснения в хранопровода и нарушение в гълтането. Засягат се и бъбреците, като се развива невросклероза с прогресираща бъбречна недостатъчност.


Лечението се провежда от лекар-специалист. Прилагат се съдоразширяващи и кортикостероидни препарати, имуносупресорни и биостимулаторни средства, балнео- и климатолечение и физикални процедури (парафин, ултразвук, масажи и други).


При ограничената форма на склеродермията измененията засягат само кожата. Заболяването засяга всички възрасти и е 3 до 5 пъти по-често у жените. Изявяват се няколко болестни варианта, като най-честият е плакния вариант. Измененията се локализират по туловището. Появяват се едно или няколко червеникави петна, които нарастват в периферията и постепенно образуват плака. В центъра плаката избледнява и добива порцеланов вид. Впоследствие плаката се разнася и на тяхно място остава леко хлътване на кожата.
При линеарния вариант се образуват уплътнени ивици, разположени по кожата на лицето и крайниците. След преминаването им остават хлътвания с обездвижение на пръстите на ръцете и краката. Капковидният вариант засяга кожата на шията, раменете, гърдите, гърба и гениталите, като се образуват уплътнени белезникави петна с диаметър около 1 см. Те не се сливат и са обградени с лилава ореола. Боледуват предимно жени в по-млада възраст.


Лечението се провежда от сециалист-дерматолог. Прилагат се лекарствени препарати и процедури като при прогресивната склеродермия.
Прогнозата на различните варианти на ограничена склеродермия е благоприятна. В повечето случаи се наблюдава оздравяване след успешно лечение за период от 4-5 години.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator