Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияПемфигус
Пемфигус

Определение
Пемфигусът представлява рядко, но тежко заболяване с поява на мехури (були) по кожата и видимите лигавици. Причинителят не е известен, но болестта има най-вероятно автоимунен характер. В кръвта на заболелите са установени автоантитела срещу пемфигусен антигенен причинител. Допълнителни причинни фактори могат да бъдат вирусни инфекции, медикаменти, ултравиолетови облъчвания.
Заболяването засяга еднакво често мъже и жени, предимно в зряла възраст (през пето и шесто десетилетие). По изключение се среща и у по-млади лица, даже и у деца. При боледуващите деца обаче през пубертетната възраст настъпва спонтанно оздравяване.


Клинична картина
Кожните изменения се локализират на различни места, но най-вече по гънките и по участъци, подложени на натиск и триене. Появяват се мехури върху привидно здрава кожа, които са с меки стени, изпълнени с бистро, кръвенисто или гнойно (при вторична инфекция) съдържимо. При натиск върху мехура той се уголемява. В хода на болестта мехурите се увеличават по размери, съдържанието им при разпукване засъхва и се образуват корички.
Характерно е, че при натиск върху мехура с пръст или с предмет кожният слой се свлича. Измененията засягат устната лигавица, като мехурите се разполагат по лигавицата на бузите, устните, венците, небцето и гърлото. Те бързо се разпукват и на тяхно място остават белезни ерозии. Много рядко се засягат носната лигавица, конюнктивата и гениталната лигавица.
Според протичането си пемфигусът се разделя на остър и хроничен. Острият пемфигус засяга предимно по-млади лица, с поява на много мехури, които бързо обхващат кожата и лигавиците. Измененията се съпровождат с повишаване на телесната температура и чести усложнения като пневмония и сепсис. При хроничната форма мехурите са по-малко на брой и по-малки на големина, но заболяването продължава с години.


Лечението се провежда от специалист-дерматолог, като много често при изостряне на болестта се налага болнично лечение. Прилагат се кортикостероидни препарати, като се започва с високи дози, които постепенно се намаляват до по-ниска поддържаща доза.
При противопоказания за кортикостероидно лечение (язва, захарен диабет, хипертония и други) или тежки странични действия се използват имуноподтискащи средства. И в двата случая тези лекарства се комбинират с антибиотици поради намалената имунна защита спрямо инфекциозни усложнения. Локално се прилагат антибиотични кремове, бани с разтвор на калиев хиперманганат и багрила.
Прогнозата е сериозна, а при усложнения - неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator