Начало
НачалоСексуално здравеЖенската мастурбация
Женската мастурбация 15 март 2007

Много жени се самозадоволяват, но не може да се каже, че те могат да бият рекордите на мъжете...поне все още не. Множество научни изследвеания на сексуалното поведение предлагат днес статистически данни, които говорят за връзката между пола и мастурбацията. Авторите на "Социална организация на сексуалността" (Едуард Лауман, Джон Ганьон, Робърт Майкъл и Стюърт Майкълс от Чикагския университет) използват лични (лице-в-лице) интервюта и специални въпросници за научат повече за соловия секс. 41,7% от жените и 63,3% от мъжете от всичките 2969 анкетирани (на възраст между 18 и 59 години) са заявили, че се самозадоволяват. Друго изследване достига до заключението, че една десета от жените се стимулират сексуално сами често (по няколко пъти седмично или дневно) срещу една четвърт от анкетираните мъже; 38% от жените го правят редовно (седмично-месечен режим) срещу 55% от мъжете. Учените-сексолози са сътворили може би стотици трудове на тази тема и един от тях е изследването на известния Алфред Кинси (сексолог и основател на Института "Кинси"), който публикува статистиката, според която 97% от мъжете и почти 70% от жените над 18-годишна възраст са се самозадоволявали поне веднъж в живота си.
Има няколко причини, поради които мастурбиращите жени са по-малобройни от мастурбиращите мъже. Една от тях е разбирането за "правилност" на традиционната роля на нежния пол – да бъде сексуално пасивна и зависима (едва ли не асексуална). По-опитните и по-разкрепостени жени по-често си доставят удоволствие и сами и нямат притеснения да си го признаят.
В допълнение, съществуват доста култури, в които жените се възпитават във вярването, че техните гениталии са отблъскващи и по-низши от тези на мъжа. Освен това в такива култури се насърчава потискането на сексуланите желания, като сексът се смята само за репродуктивна функция или акт на забавление и удоволствие на мъжа. Жените биват учени още, че могат да получават сексуално удоволствие само по-време на полов контакт с техния съпруг (не с друг, не сами, не по време на орална любов и най-вече – не при мастурбация).
Неправилните (и за съжаление – широко разпространени) схващания са, че ако жена с постоянен партньор мастурбира има някакъв проблем в половия й живот или връзката, а ако е сама и без партньор мастурбацията е обидно свидетелство за самота и отхвърленост.
Освен табута по отношение на женското самозадоволяване, съществуват такива и по отношение на говоренето на тази тема. Няма съмнение, че за някои жени (а и мъже) говоренето изобщо за секс е доста трудно, предизвиква чувство на срам и излишни притеснения. Това, разбира се, е грешно и излишно. Мастурбацията е естествена и дори здравословна част от човешката сексуалност. Тя позволява на хората да научат по-добре реакциите на тялото и гениталиите им, така както улеснява разпознаването и развитието на сексуалните отговори и оргазмите. Тя също служи за насърчаване на комуникацията в по-задълбочените връзки и откриването на най-приятните начини за задоволяване между двамата партньори. Откровените разговори за сексуалността и сексуалните удоволствия могат да помогнат за преодоляването от мъжете и жените на историческите негативни влияния, които ги възпрепятстват да открият, изследват и да се наслаждават на своята сексуална същност. Тези разговори могат да направят разчупването на табутата и митовете относно мастурбацията по-лесно и да насърчат партньорите към здравословен и удовлетворитен секс.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator