Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияПрогресивна мускулна дистрофия (Болест на Дюшен)
Прогресивна мускулна дистрофия (Болест на Дюшен)

Определение
Прогресивната мускулна дистрофия представлява наследствена болест, която се предава от майката. От всички видове мускулни дистрофии тя е най-тежката и най-разпространената.


Клинична картина
Заболяването се проявява още в ранна възраст. Децата прохождат по-късно, вяли са и се наблюдава понижен мускулен тонус. Постепенно до към 4-годишна възраст се развива характерна патешка походка, наклоняваща се последователно вляво и вдясно. Мускулите на подбедрениците се уголемяват и стават по-плътни, но тонусът им е понижен. Мускулните рефлекси се понижават или изчезват. Двигателната мускулна маса е намалена. Увеличението на обема на засегнатата мускулатура се дължи на разрастването на фиброзна тъкан сред мускулилите. Към 16-18-годишна възраст болните са напълно обездвижени.
Обикновено заболелите умират от последващи усложнения като пневмония, дихателна и сърдечна недостатъчност. В около половината от случаите болестта протича с умствено изоставане.
Прогнозата е неблагоприятна.
Профилактиката се състои в диспансеризиране на всички жени, родили деца с прогресивна мускулна дистрофия. Такива жени подлежат на медико-генетично изследване с оглед на изясняване на прогноза за следващи раждания.

Миотична дистрофия

 
Определение
Миотичната дистрофия представлява наследствено заболяване, което най-често се предава от майката. То се характеризира с постепенно намаляване на мускулната сила и на обема на мускулите. В повечето случаи болестта започва между 20- и 40-годишна възраст с постепенно развитие на мускулна атрофия (намален обем на различни мускулни групи на лицето, шията, крайниците), ранна поява на катаракта. По-рядко детето се ражда с развито вътреутробно заболяване (с пареза и обездвижване на лицеви мускули и невъзможност за сучене). В такива случаи са налице понижени рефлекси. Към 8-10-годишна възраст мускулната атрофия е силно изявена, налице е сърдечна недостатъчност, а повечето болни деца са и с умствено изоставане.

Ефективно лечение няма. Прилагат се общо укрепващи средства - витамини, анаболни стероиди, дифемин и други.
Профилактиката се състои в издирване на майките на заболелите деца и насочването им към медико-генетична консултация за съставяне на генетичен профил и изясняване на прогноза за следващите раждания.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator