Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияМиозит
Миозит

Миозитът представлява възпаление на скелетните мускули. Причините са травма, инфекция или паразитоза. Произходът на някои видове миозит не могат да бъдат изяснени.


Гноен миозит


Гнойният миозит се причинява от микро организми, които достигат мускула чрез нараняване на кожата или чрез пренасяне на други гнойни огнища в организма. Мускулната травма и настинката са предразполагащи фактори. Болните са в трескаво състояние, с повишена температура, главоболие. Засегнатият мускул е оточен, уплътнен, рефлекторно контрактран и силно болезнен при опипване.
Лечението се състои в приложение на антибиотици и аналгетици, при тежки случаи и по показание се предприема хирургична намеса. Ако гнойният миозит не се лекува адекватно, той се хронифицира.


Хроничен миозит


Хроничен миозит може да се развие и без предшестващо осторо заболяване. Той се характеризира с разрастване на съединителната тъкан между мускулните влакна и образуване на плътни възли в мускула, което се съпровожда със силни болки. Понякога се развива трайна мускулна контрактура.
Лечението е консервативно, с физикални процедури, под лекарски контрол.
Профилактиката на хроничния миозит се състои в навременно лечение на острия миозит и предпазване от простуда и физическа преумора.


Прогресиращ оссифициращ миозит


Прогресиращ оссифициращ миозит се среща често в детска възраст и обхваща последователно мускулите на врата, шията, раменния пояс, гърба, гръдния кош и крайниците. Сърцето, диафрагмата, очните мускули, езикът и другите вътрешни органи не се засягат. Заболяването представлява вкостеняване на мускулите, което започва от сухожилията и се разпространява постепенно и вътре в мускула. Вкостеняванията на мускулите се опипват. Поради затруднения в дъвченето, гълтането и дишането и настъпването на кахексия повечето болни умират от последващите усложнения.
Лечението е консервативно с провеждане на лечебни физикални процедури и лекарстволечение. По показание се предприема отстраняване на вкостяванията по хирургически път. Обикновено лечението не може да предотврати развитието на болестта.


Ограничен оссифициращ миозит


Ограниченият оссифициращ миозит се развива след продължителна травматизация на определена група мускули. Образуват се овални костни уплътнения с възловиден характер главно в мускулите на бедрата, предмишниците и големите гръдни мускули. Развитието на костните образувания става за няколко месеца. След това техният растеж спира и с това се създава благоприятен момент за хирургическото им отстраняване.


Професионален миозит


Професионален миозит се среща сред лица с най-различни професии (цигулари, пианисти, машинописки, стенографисти, шофьори, шивачи и други). Той се развива като последица от продължително физическо пренапрежение, вибрация, въздействие на висока или ниска околна температура и други причинни фактори от професионално естество.
Отначало се наблюдава лесна умора и тежест в крайниците. След това се появяват и постепенно се усилват болките в пренапрегнатата мускулатура. Мускулите стават меки и в тях се опипват плътни болезнени възли.
Лечението се състои в покой на засегнатата група мускули, масаж, лечебна физкултура и физикални процедури.
Прогнозата на професионалния миозит, особено при нерационално лечение, е сериозна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator