Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияДиабетна гломерулосклероза
Диабетна гломерулосклероза

Определение
Диабетната гломерулосклероза е тежко болестно усложнение на захарния диабет. То засяга и двата бъбрека и протича с поява на белтък в урината, отоци и повишаване на артериалното налягане. Среща се предимно у диабетици с давност на диабетното заболяване над 5-7 години. Главните увреди са в стените на гломерулните капиляри.


Клинична картина
Болестта протича бавно, но прогресиращо, с периоди на изостряне и подобрение. Често в хода й се наслагва уроинфекция. Обикновено след 3-5 години се развива бъбречна недостатъчност.


Лечение
Специфично лечение не съществува. Прилагат се анаболни стероиди и противосъсирващи средства, витамини. В диетата се ограничават мазнините от животински произход и солта, а се увеличават въглехидратите. При напреднала бъбречна недостатъчност се прилага диализно лечение. През последните години, при показани случаи се извършва бъбречна трансплантация.

Прогнозата е сериозна, а при настъпване на бъбречна недостатъчност - неблагоприятна.
Профилактично значение има ефективното лечение на основното заболяване - захарен диабет, строгото спазване на диетичния режим, успешното лечение на хипертонията.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator