Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияДераматомиозит
Дераматомиозит

Определение
Дерматомиозитът е тежко възпалително заболяване, което засяга съединителната тъкан, най-вече по кожата и мускулите. Приема се, че дерматомиозитът представлява автоимунна болест, която се развива след провокиране от различни фактори, като основно значение се отдава на вирусната инфекция. У около 52% от заболелите се открива съпътстващо раково заболяване.


Болестта обхваща всички възрасти, но е много по-честа у жените. Кожните изменения се локализират по клепачите, около очите, по бузите, колената, лактите, по-рядко по шията и в областта на деколтето.


Клинична картина
Появява се червеникаво-виолетово оцветяване и оток на кожата. По лицето се установява пеперудообразен обрив. Често обривът засяга и окосмената част на главата, като предизвиква косопад.

Характерни са измененията от страна на мускулите. Появява се мускулна слабост, мускулни болки. Най-силно се засягат мускулите на раменния пояс, поради което болните не могат да вдигнат ръцете си над височината на раменете. При засягане на дихателната и дъвкателната мускулатура тежко се нарушават и затрудняват дишането и дъвкането.

Протичането на дерматомиозита е остро и хронично. Острото протичане се наблюдава предимно у младежи. Началото се съпровожда от повишена телесна температура, отпадналост, мускулна слабост и болезненост. Кожните промени са значително изразени. При хронично протичане кожните промени са по-слабо изразени.


Лечението на дерматомиозита е консервативно. То се извършва под контрол и наблюдение на лекар-специалист (дерматолог). Прилагат се кортикостероиди, като се започва с високи дози, които постепенно се намаляват до поддържаща доза.

По показание кортикостероидните препарати се комбинират с имунопотискащи медикаменти. Необходимо е изследване за придружаващо раково заболяване, особено у по-възрастни заболели.

Прогнозата е сериозна. При напреднала хронична форма у по-възрастни лица и наличие на придружаващо раково заболяване прогнозата е неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator