Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин P – биофлавоноиди
Витамин P – биофлавоноиди

(С-комплекс, цитрусови флавоноиди, рутин, хесперидин)


Стотици различни биофлавоноиди съставят водноразтворимия витамин Р. Най-високо съдържание на биофлавоноиди се съдържат в сока и семките на цитрусовите плодове.
Витамин P играе роля при редуцирането на водата в тъканите и е необходим за абсорбацията на витамин С, с който действат синергично. Биофлавоноидите действат като заздравяват капилярните стени и регулират тяхната пропускливост.
За бодибилдърите витамин P е важен със своиствата си да поддържа кръвоносната система в добро състояни и за усвояването от организма на витамин С и недопускането да се окисли. Диуретичното му действие може да окаже специфични ползи за професионалистите. Освен това т. нар. С-комплекс е важен за поддържането на съединителните тъкани.
Симптомите на дефицит са сходни като тези при витамин С – умора, кървящи венци, напуквания по краищата на устата, мускулни болки и т.н. При кървящи венци и предразположение към натъртвания е необходим приемът на достатъчно количества хесперидин и рутин.
Нито един от биофлавоноидите не е токсичен. Предозиране не съществува, защото организмът изхвърля ненужните количества с урината.
Най-добри източници са цитрусовите плодове, кайсиите, броколите, доматите и червеното вино.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator