Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин К (Менадион)
Витамин К (Менадион)

Основната функция на този мастноразтворим витамин е продукцията на протромбин, който участва в кръвосъсирването и спомага за предотвратяването на вътрешни кръвоизливи. Менадионът се използва и при по-силно менструално течение. Ако се наблюдава често кръвотечение от носа или кръвотечението при повърхностни рани е твърде продължително се прилага витамин К.
За бодибилдърите, които приемат стероиди и претоварват черния си дроб е полезно да приемат и витамин К, който пази дроба и спомага за нормалното му функциониране. Мендионът има, макар и нищожна, роля при трансформацията на глукоза в гликоген.
Човешкият организъм се нуждае от малки количества витамин К и дефицит се наблюдава рядко. Интестиналната флора има свойствата да го произвежда, а тя бива стимулирана от киселото мляко и йогурта. Само една супена лъжица кисело мляко на ден гарантира нормалните стойности на веществото. При редките случаи на недостиг се появява колит. Врагове на витамин К са аспиринът и радиацията, както и термичната обработка на храните.
В естествените си форми витамин К не е токсичен, но свръхприемът на синтетичния му вариант Менадион не е препоръчителна.
Най-добри източници са зелените листни зеленчуци, черния дроб, киселото мляко, авокадото и някои ядки.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator