Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин Н (Биотин, коензим R)
Витамин Н (Биотин, коензим R)

Водноразтворимия витамин H се класифицира при В-комплекса. Биотинът има поддържаща роля в обмяната на веществата като участва в синтеза на витамин С и усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините. Ролята му в бодибилдинга се състои в участието му в трансформацията на аденозин трифосфата (АТФ), който е основен източник на енергия за организма. Мъжете с наклонност към оплешивяване ще установят, че биотинова добавка може да задържи косата за по-дълго време. Витамин H действа синергично и по-ефикасно в комбинация с В2, В6, ниацин и витамин А. Биотиновите нива се понижават прогресивно по време на бременност.
Дефицит на биотин се наблюдава рядко поради широкото му разпространение в редица хранителни продукти. Крайната му липса може да причини екзема, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, косопад, депресия и физическо изтощение.
Авидинът, който се съдържа в белтъка на суровото яйце разрушава биотина.
Витмин Н няма показания за токсичност.
Най-добри източници са бирената мая, черния дроб, сардините, шоколада и някои ядки.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator