Начало
НачалоСексуално здравеЕякулация
Еякулация 15 март 2007

С термина еякулация се обозначава процесът на изхвърляне на семенна течност от пениса.
При хората еякулацията обикновено е съпровождана от оргазъм като резултат от сексуално възбуждане. Тя може да настъпи и спонтанно по време на сън (т. Нар. нощна полюция), в резултат от стимулиране на простатата или в редки случаи в резултат от нейното заболяване.
Еякулацията е рефлекс, който обикновено не може да бъде спрян, след като вече е започнал. Той протича в две фази – емисия и същинска еякулация. По време на емисията двете тръбички, познати като vas deferens контрактират, за да изтласкат спермата от епидидимите (където тя е складирана) до ампулите в горния край на ваз деференс. Началото на емисията обикновено се усеща като момент, от който връщане назад няма. След това спермата минава през еякулаторните тръбички и се смесва с течности, идващи от семенните торбички, простатата и булбоуретралните жлези, за да образува семенна течност или еякулат. По време на същинската еякулация семнната течност се изхвърля през уретрата с ритмични контракции.
Силата и количеството на изхвърлената сперма са различни при различните мъжете. Има фактори като времето, изминато от предходната еякулация и продължителността и качеството на сексуалната стимулация, от които също зависи обемът и силата на изхвърляне.
Една нормална еякулация може да съдържа от 2 до 15 мл (от половин чаена лъжичка до цяла супена лъжица). Броят сперматозоиди в една еякулация също се променя в зависимост от много фактори като продължителнотта на времето от предходното изпразване, температурата на тестисите, силата и продължителността на сексуално възбуждане преди еякулацията, възрастта, нивото на тестостерона и общата плодовитост на индивида, както и общият обем на семенната течност. Необикновено ниския брой сперматозоиди се нарича азооспермия.
Има големи различия в продължителността на половото сношение преди настъпването на еякулация. Изследванията показват, че повечето мъже могат да забавят еякулацията не повече от 5 минути при активно тласкане. Малко са тези, които могат да еякулират „по желание” и да забавят изпразването за час или повече по време на полово сношение. Когато един мъж еякулира преди да го е пожелал или твърде скоро след началото на половия акт става дума за преждевременна еякулация. Ако един мъж не е способен да еякулира в рамките на някакъв приемлив интервал след продължителна сексуална стимулация, независимо от желанието да го направи, става дума за забавена еякулация или аноргазмия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator