Начало
НачалоЗдравни новиниНякои растения могат да предотвратят рака на гърдата
Някои растения могат да предотвратят рака на гърдата 23 март 2007

Диета богата на фитоестрогени, които могат да бъдат открити в лененното и конопеното семе, ядките и някои зърнени култури, може да намали драстично риска от рак на гърдата след менопузата. До такива заключения са стигнали френските учени, които са публикували изследването си в Journal of the National Cancer Institute. Проучването обхванало около 58000 жени в постменопаузния период и се провеждало в продължение на над 10 години.
Когато изследването започвало между 1993 г. и 1997 г. френските учени подбирали жени скоро преминали 50-тата си година, които нямали рак на гърдата. В продължение на 7 години върху всяка една от участничкиите бил правен мониторинг на консумираните храни и напитки.

Количествата лигнани

Използвайки пълно диетарно наблюдение онколозите и диетолозите изчислили дневния прием на лигнани, които са естрогеноподобни вещества с растителен произход (фитоестрогени). Изследваните жени приемали средно по 1 мг. лигнани на ден, но различните участници консумирали и различни количества, вариращи в интервала 0 – 5 мг.

Общо 1569 жени били диагностицирани с рак на гърдата по време на периода на наблюдение. Статистиката показала, че дамите с най-нисък дневен прием на лигнани били сред първите заболели.
Учените подчертават, че в експеримента не са били регистрирани количествата на консумираната соя в персоналните диети, а тя, както е известно съдържа изофлавони, които са естрогеносъдържащи.

В крайна сметка изследването не доказва, че лигнаните предотратяват рака на гърдата, но показва, че намалява риска от заболеваемост. Въпреки това учените съветват жените да ядат повече плодове, зеленчуци и зърнени храни, богати на лигнани


Източник: WebMD.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator