Начало
НачалоСексуално здравеПриапизъм
Приапизъм 23 март 2007

Приапизмът е състояние на постоянна, дори болезнена ерекция при липса на психологическа или физическа стимулация. Обикновено ерекцията се счита за белег на мъжката сексуална мощ, а нейната устойчивост и продължителност – за израз на полов атлетизъм. Прапизмът обаче не само не е подобен белег, ами и може да причини сериозни страдания на мъжа и дори да доведе до импотентност. За радост подобен проблем е сравнителна рядкост. Може да настъпи при всяка възраст, обикновено след дълъг и енергичен полов акт, след изхождане по малка или голяма нужда.

Членът еректира внезапно и се задържа в това състояние с часове. Към 24 – 48 час се появява и болката. Главичката придобива синьовиолетов цвят. Мъжът е силно уплашен. Уринирането е нормално и безболезнено, а ерекцията не предизвиква никакво удоволствие. Макар механизмите на действие в такъв случай да са слабо изследвани, изтъкват се комплексни неврологични и сърдечно-съдови причини за това състояние. Евентуалните усложнения включват исхемия, съсирване на кръвта събрана в пениса (тромбоза) и увреждане на кръвоносните съдове в пениса, което води до понижена еректилна функция и дори импотентност.

Приапизмът е спешно състояние, тъй като с времето в члена настъпват необратими промени – прораства съединителна тъкан, която го прави твърд и неспособен да еректира.

Най-достъпното лечение е върху члена да се сложи лед. При болнични условия в пениса може да се инжектират различни медикаменти или хирургично да се изведе кръвта от него. Приапизмът е сериозно клинично състояние, на което трябва своевременно да се обърне внимание и да се потърси квалифицирана медицинска помощ.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator