Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин D
Витамин D

Ако човек живее в топъл, открит район с повече слънчево лъчение през годината, няма нужда от допълнителен прием на витамин D. Този витамин се синтезира в организма в следствие на ултравиолетови лъчи, които карат подкожен ензим да го произвежда. Включването му в обмяната на веществата става след около три дни след производството му. При перорален прием витамин D се абсорбира заедно с мазнините през чревните стени.
Бодибилдъри, които се излагат достатъчно на слънце нямат нужда от допулнителен прием на витамин D. Хора с по-тъмен тен обаче по-трудно усвояват ултравиолетовите лъчи. Подобни проблеми срещат и хора, живеещи в големите градове, къде UV-лъчите са ограничени от смог и микрочастици във въздуха. Слънчевият тен също може да бъде причина за намаляването на количествата на витамин D в организма.
Една от най-важните функции на този витамин е регулирането на метаболизма на калция и фосфора, които са особено важни за превенцията на мускулни крампи и костни счупвания. Това го прави особено важен за бодибилдърите. Витамин D служи също за усвояването на аминокиселините, а липсата му предизвиква изхвърлянето им чрез урината преди те да са си свършили ”работата”.
Този витамин допринася за правилното оползотворяване на калция и фосфора. Необходим е за здравината накостите и зъбите, а в комбинация с витамин А и С може да помогне за предпазване от настинки. Стимулира лечението на конюнктивит, както и асимилирането на витамин А .
Липса на апетит, неотолима жажда, повръщания и диария могат да бъдат и симптоми на дефицит на витамин D. По принцип няма токсични витамини, но свръхдози от витамин D могат да причинят прекомерното складиране на калций и да увредят бъбреците. По сериозни показания при недостигът му са рахит, тежки форми на загниване на зъбите, остеомалация (размекване на костната тъкан) и сенилна (старческа) остеопороза.
Най-добрите източници на този витамин са рибите (най-вече змиорката и рибата тон) и яйцата, а тъй като е устойчив той не може да се изгуби при термична обработка на храните.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator