Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин B12 (Кобаламин)
Витамин B12 (Кобаламин)

Кобаламинът е водноразтворин витамин от В-комплекса. Известният още и като "червен витамин" той участва в образуването и регенерирането на червените кръвни клетки, с което предотвратява появата на анемия и нездрави кръвни телца. В12 е единствения витамин съдържащ основни минерални елементи и коензими, спомагащи за доброто състояние на костния мозък. Кобаламинът е важен и за поддържането на нормалните функционалност и състояние на централната нервна система защото служи за изграждането на липопротеиновата основа, на базата на която се изграждат нервните клетки. Освен това В12 участва и в метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите.
Често бодибилдърите възлагат твърде големи надежди на кобаламина. Истината обаче е, че той е много бавно усвоим и има второстепенна роля при изграждането на мускулна маса. Разбира се, в комплекс с останалите В-витамини кобаламинът спомага за общото добро състояние на организма, за правилното и бързо протичане на обмяната на веществата и поддържането на здрава и функционираща нервна система.
Дефицитът на витамин В12 може да причини анемия. Много от вегетарианците не приемат достатъчно кобаламин, което може да се окаже вредно за тяхното здраве. Растителните продукти са бедни на на витамин В12 и богати на фолиева киселина и непълноценната диета може да доведе до сериозен дисбаланс в организма.
Врагове на кобаламина са повечето лаксативни средства, тютюна, алкохола, сънотворните и естрогена.
Най-добри източници на витамин В12 са животинските продукти – бъбреци, сърца, черен дроб. Добри източници също са яйцата, рибата и морските дарове и млечните продукти.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator