Начало
НачалоНашето здравеЕмоционалните травми и ЕМДР психотерапията
Емоционалните травми и ЕМДР психотерапията 01 април 2017

Емоционалните травми предизвикват такива негативни последствия за човек, както и физическите травми. В клиниката на др. Амен (Daniel G. Amen, MD) са изследвани много емоционални потресения след пожар, наводнение, земетресение и автоавария. Хора преживели ограбване, изнасилване, нападение, рани от огнестрелно и хладно оръжие, измъчвани и т.н. Полицаи и пожарникари тъгуващи след загуба на приятели или в ръцете, на които са починали деца. Емоционалните травми изменят функциите на мозъка, на тях той отговаря с рязка активация на определени системи.

На скенерите се вижда, че лимбичната система, цинуларната гънка, базалните ганглии и десния темпорален лоб стават хиперактивни. Всички системи на мозъка преминават в режим „бойна готовност“ за възможни последващи травми. Хората преживели емоционална травма лошо спят, тревожни са, страдат от промени в настроението, разстройство на храносмилането, симпоми на двигателно претоварване, такива като болки в главата, напрежение в мускулите и др. В тяхната кръв се повишават нивата на хормоните на стреса, което също оказва негативно въздействие върху функциите на мозъка. Хроничният или продължителен стрес освобождава хормони, унищожаващи нервните клетки на хипокампа, един от главните центрове на паметта в темпоралните дялове.

ЕМДР е терапия базираща се на изследвания с повече от 20 годишно валидизиране. Има повече контролни проучвания валидизиращи ЕМДР за лечение на ПТСР (посттравматично стресово разстройство) в сравение с всеки друг метод за лечение.

ЕМДР е поставен в най-висока категория на ефективност от American Psychiatric Association (2004), American Psychological Association, and the Department of Veterans Affairs and Defense (2004).

Според Howard Lipke, Ph.D - ЕМДР е най-ефективния метод за лечение на психологическите ефекти на травмата.


















От Webster травмата е формулирана като потресаващо преживяване, което има траен ефект върху психичния живот. Това може да се случи лично на човек, или може да бъде наблюдение на това как друг изживява травма. Травмата обърква сетивата и способността за справяне.

Francine Shapiro, създателката на ЕМДР описва травмата по следния начин: „Какво означава думата травма? - Травматично ли е да си близо до фатален инцидент с кола? Да видиш как ограбват или бият някого? Да си заключен в колата си по време на силна буря? Да разбереш, че се нуждаеш от хирургична операция? Когато психотерапевтите говорят за травма, те основно я отнасят до събития, които биха били разстройващи за почти всеки човек и включват реакция на страх, безпомощност или ужас. За съжаление много хора и /някои психотерапевти/ погрешно вярват, че събитията са някак си маловажни, ако те не покриват този стандарт. Но много събития могат да бъдат обезпокояващи поради тяхната значимост за отделната личност, такива като минали многократни забележки, че не сте привлекателни, получаване на слаби оценки в училише или когато домашния ви любимец избяга“.

Далеч не само ПТСР изисква да се изследват минали събития, които биха могли да оставят емоционални следи причиняващи страдание. Дори без да сме преживели тези травми с “голямо Т“, за които е валидна диагнозата ПТСР, всички ние познаваме явлението, защото сме били подлагани на многобройни травми с “малко т“. Кой не е бил обиждан от значим за него човек? Много са хората безцеремонно изоставяни от любимите? Дълъг е и мрачния списък на жените които абортират, на хората които са неочаквано уволнявани, без да броим онези, които трудно преживяват развода си или смъртта на свой близък.

Човек непрекъснато мисли и премисля тези епизоди, оставаме блокирани, нашите емоции изостават, те се закачат за миналото. Човек, който е претърпял пътно произшествие, може да продължи да се чувства некомфортно и напрегнато, когато кара по пътя макар да знае, че от години безпроблемно минава по него, прибирайки се в къщи. Всичко става сякаш частите на когнитивния мозък, в които се съдържа адекватното осмисляне не успяват да влязат в контакт с частите на емоционалния мозък, белязани от травмата, които продължават да предизвикват болезнени емоции.

В действителност, изглежда, че емоционалните белези на лимбичния мозък са винаги готови да се проявят, щом функционирането на когнитивния ни мозък и неговата способност за контрол намалеят дори временно.

Според теориите на ЕМДР, вместо да бъде усвоена, информацията отнасяща се до травмата остава блокирана в нервната система в първоначалния си вид. Картините, миризмите, звуците, мислите, емоциите, телесните усещания и изводите, които сме направили за себе си са готови да се активират всеки път, когато нещо ги докосне и им напомни за преживяното. Мислите от рода на - „Нищо не мога да направя ще ме изоставят“ се складират в една невронна мрежа, която има свой собствен живот. Затвърдена в емоционалния мозък, без връзка с рационалните познания, тази мрежа се превръща в пакет необработена и дисфункционална информация, която и най-малкия спомен за началната травма може да реактивира.

ЕМДР е доказал своята ефективност не само за освобождаване от симптомите на травми, но и при изменение на функциите на мозъка. В клиниката на Амен са изследвани 6 офицера от полицията, участващи в престрелки, поради което у тях впоследствие се развило посттравматично стрсово разстройство ПТСР. ПТСР се характеризира с безсъница, кошмари, натрапливи спомени от момента на травмата, емоцонално опустошение и чести интензивни пристъпи на тревожност. Всички офицери страдали както от физически така и от емоционални симптоми. Три пъти им е правена томография преди ЕМДР, по време на терапията и след нея. Всички участници са заявили за подобрение на самочувствието, а данните от сканирането са показали подобрения във функционирането на мозъка.













Ингрид Исинова – Магистър психолог; ЕМДР психотерапевт, акредитиран от EMDR EUROPE; SU JOK терапевт, акредитиран от International Sujok Association - ISA; Когнитивно - повденчески терапевт, сертифициран от БАКПП; Арт терапевт

Източници:
Daniel G. Amen, M.D,“ Making a good brain great“, Harmony 2006
Howard Lipke, Ph.D., EMDR and PsychotherapyIntegration LEWIS PUBLISHERS
Arlys Norcross McDonald, Ph.D. and Paula Johnston, Psy.D, CHRIST-CENTERED VISUALIZATION AND EMDR IN HEALING TRAUMA

David Servan Shreiber, Healing Without Freud or Prozac: Natural Approaches to Curing Stress, Anxiety and Depression Paperback – Unabridged, November 15, 2012

https://consults.blogs.nytimes.com/2012/03/02/the-evidence-on-e-m-d-r/?_r=0

www.traumacenter.org

http://www.amenclinics.com/about-us/



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator