Начало
НачалоЗдравни новиниBelimumab (Benlysta) се понася добре от пациентите с лупус
Belimumab (Benlysta) се понася добре от пациентите с лупус 18 юли 2012

Добавянето на belimumab (Benlysta) към стандартната терапия за системен лупус еритематозус (СЛЕ) е безопасно, сочат 4-годишни резултати от продължението на оригиналното фаза II проучване с belimumab.

Belimumab е първият одобрен препарат от 50 години насам. Както при всеки нов тип медикамент, основните притеснения са: колко дълго траят ползотворните ефекти и дали е безопасно прилагането на препарата за продължителни периоди от време.

Belimumab е човешко IgG1 моноклонално антитяло, което се свързва и инхибира разтворимия човешки В-лимфоцитен стимулатор - цитокин, който играе критична роля за узряването и преживяването на В клетките, които са свръхактивирани при пациентите със СЛЕ и други автоимунни заболявания.

345 пациенти навлезли в 24-седмичната удължителна фаза, а 296 - продължили терапията с belimumab 10 mg/kg в дългосрочното продължително проучване. 16% от пациентите прекратили терапията през първата година, поради собствена преценка (6%) и нежелани реакции (5%).

Честотата на сериозни/тежки нежелани реакции била сходна между белимумаб и плацебо по време на двойно-сляпата фаза и останала стабилна или намаляла в последващите 4 години. Най-честите нежелани реакции включвали артралгия, ингекции на горните дихателни пътища, главоболие и гадене.

Били идентифицирани 5 смъртни случая по време на 4-те години експозиция на белимумаб, но само 1 бил свързан с препарата (цитомегаловирусна пневмония).

Злокачествени заболявания се наблюдавали с честота 0.34/100 пациентски години по време на 4-годишния период, която е сходна на честоата при пациентите със SLE (0.53/100).

Били отчетени леки спадове на медианните IgA и IgG нива през първата година от терапията, след което се наблюдавало стабилизиране през последващите 3 години. При IgM и IgE се наблюдавал допълнителен спад след първата година. Тези промени не били свързани с повишение на честотата на инфекция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator